Foto: Gunilla Cederqvist

 

Min verksamma tid som fotograf är kort. År 2004 skaffade vi sommarboende i närheten av Fågelsundet på Hållnäshalvön i norra Uppland, jag blev fascinerad av havet och klipporna, köpte en enkel digitalkamera och började fotografera klippor, stenar, havsstränder, strandväxter och en del annat.

Jag upptäckte att mina bilder uppskattades och efter ett par år fick jag möjlighet att ställa ut ett tiotal bilder i en utställningslokal i Edvalla som hette Äng och Hav (denna utställningslokal existerar tyvärr inte längre). Jag utvidgade så småningom mina horisonter, bytte upp mig till en bättre kamera och efter ytterligare något år ställde jag ut ett antal bilder på biblioteket i Tierp.

Jag hade nu ett så pass stort material av bilder som jag tyckte höll måttet, så jag sammanställde ett antal av dessa som skulle bli utställningen Upplandskust. I januari 2013 visades den under några veckor på biblioteket i Bergshamra i Solna.

Sedan dess har jag haft några utställningar på Laxön i Dalälven i Älvkarleby, på Galleri Luckan och några gånger i

 

konstnären Johan Thunbergs gästateljé.

Efter sommaren 2014 blev Hållnäshalvön inte bara sommarboende utan jag kunde även tillbringa en stor del av övriga årstider häruppe. Det var ungefär vid den tidpunkten som jag upptäckte de uppländska vallonbruken – historiskt väldigt intressanta ställen och många läckerbitar för en nyfiken fotograf.

Hösten 2015 blev jag erbjuden att dokumentera renoveringen av lilla ånghammaren i smedjan i Karlholms bruk. Det var ett unikt erbjudande – en av de få ånghammare i landet som skulle kunna rustas upp till körbart skick. Så skedde också och strax före jul kunde vi beskåda ånghammaren i funktion (nu driven med tryckluft, inte som tidigare med ångtryck).

Även om jag numera fotograferar på många olika ställen utanför Hållnäshalvön så har jag fortfarande mitt allra mesta fokus på denna spännande och vackra plats.

 

 

De flesta av mina bilder är till salu. När jag säljer så föreslår jag gärna någon passande montering. Exempelvis de bilder som visas under rubriken Upplandskust görs sig bäst i en enkel montering utan passepartout i storlek mellan 60 * 40 cm till 70 * 45 cm. Andra, till exempel under rubrikerna Växter och Lavar, tycker jag blir bäst i montering med passepartout.
Den yttre ramen kan då vara 50 * 40 cm eller 40 * 30 cm och en passepartout med bredden ca 7 cm ovanför och på

sidorna och något bredare nedanför. Se nedan ett par enkla exempel.

Du är välkommen att höra av dig och du gör det enklast via mobil eller epost:

0760 91 97 01

Jorgen.Sanner@FotoHarmoni.se

 

 

 

                                     

 

 

I början av 2000-talet fick jag och min fru kontakt med en flicka från ett barnhem i Moskva genom föreningen Tretjaks barnhemsutbyte. Hon kom till oss några månader varje sommar och ett par veckor varje jul genom föreningens försorg. Vi blev tidigt väldigt fästade vi varandra och efter halvannat år inledde vi en adoptionsprocess. Det blev ett tiotal moskvaresor, det blev ett otal strapatser med ryska byråkrater och år 2015 fick jag en oemotståndlig skrivklåda.

Resultatet blev boken Barnhem 67 i Moskva.

Första delen är upplagd i form av intervjuer där vår flicka beskriver sin uppväxt på några olika barnhem i Moskva. Den andra delen skildrar våra moskvavistelser, där den röda tråden är själva adoptionsprocessen.

Boken finns både som e-bok och som tryckt bok och kan beställas i bokhandeln eller genom BoD.

 

Tillbaka